maanantai 15. elokuuta 2011

Taloudellisesti epävarmassa tilanteessa pätevät edelleen samat lait

B to B -kaupassa tavoitteena on usein pitkäaikaiset kumppanuussuhteet. Pääasia ei ole nopea yksipuolinen voitontavoittelu, vaan tavoitteena on kestävä liikekumppanuus, joka ehkä jopa useiden vuosikymmenien ajan tuo tilauskirjaan perustäytettä, silloinkin kun markkinat eivät vedä ja trendituotteiden menekki hiipuu. Pitkäaikaisen ja kestävän B to B -kumppanuuden eräs perusedellytys on tietenkin molemminpuolinen avoimuus.

Kuluneen kesän jälkeen on korostettu talouden epävarmuutta ja esimerkiksi kuluttajilta on haettu apua kotimaiselle tuotannolle kehottamalla heitä jatkamaan kuluttamistaan kuten normaalitilanteessa – mutta miksi vain kuluttajia sitoutetaan tähän?

Taloudellinen epävarmuus heijastuu tietenkin myös pitkäaikaisiin liikekumppanuussuhteisiin. Katsotaan kestääkö kumppanuus talouden heilahtelut ja tuotantoresurssien vähennysten tuomat toimitusvaikeudet. Voidaanko luottaa siihen, että toimitusketju kestää ja hoitaa osuutensa? Tässä tarvitaankin johdolta kokemusta ja avarakatseisuutta. Pitkäaikaisten kumppanuuden tuomat edut kun kysyvät päättäjiltä malttia, samalla kun kvartaalitalouden sanastoon ei kyseinen sana oikein tahdo istua.

Avoimuus ja rehellisyys ovat keskeisellä sijalla – mutta kestääkö kapteenin kantti mennä tunnustamaan, että nyt alukseni nilkuttaa, eikä pysty aivan täysin pitämään sovituista aikatauluista kiinni? Neuvottelupöytään on varmasti tuhat kertaa helpompi saapua, kun voi kertoa, että onhan meillä vaikeuksia, mutta olen keskustellut avoimesti tilanteesta henkilökunnan kanssa.

Koko henkilökunta tiedostaa tilanteen, ja he tietävät myös kuinka tärkeä yhteistyökumppani teidän yrityksenne on meille. Jokainen heistä on luvannut tehdä aivan kaikkensa – vaikka tarttumaan airoon, jotta saadaan alus perille, eli toimitukset hoidettua ja pidettyä yhteisestä asiakaskunnasta kiinni. He myös luottavat siihen, että tänään täällä puhun heidän kaikkien puolesta. Samassa venessähän me tässä ollaan.

Alunperin globaalit ilmiötkin ovat syntyneet jossain paikallisesti, joten eiköhän käynnistetä yhdessä seuraava nousukausi tänään!