torstai 24. marraskuuta 2011

Vastuullisuus fokuksessa

"Voit ilmoittaa, että aihepiiri ei ole enää toimintamme fokuksessa ja sen vuoksi olemme pari vuotta sitten luopuneet vastuullisuustoiminnasta."

Onko kyseessä a) EU:n ulkopuolisen teollisuusyhtiön viestintäpäällikön b) eurooppalaisen ravintolaketjun omistajan c) suomalaisen edunvalvontaorganisaation hallintojohtajan d) pohjoismaalaisen pankkiirin e) suomalaisen pk-yrittäjän vastaus tiedusteltaessa palaveriaikaa aiheena vastuullinen liiketoiminta.

Onko tämä totta vuonna 2011, kysyivät useat verkostomme jäsenet. En ollut minäkään uskoa lukemaani sähköpostista, joka allekirjoittaneelle toimitettiin. Onko vastuullinen liiketoiminta kuitenkin vain ismi, joka on tullut ja menossa pois. Vai onko vastuullisuus (liike)toiminnassa kuitenkin 'Licence to operate' ?

Viime viikkoina vastuullisuuden rajoja on koeteltu niin julkisessa hallinnossa kuin raskaassa teollisuudessa. Valelääkärit ja -hoitajat eivät saa mitään myötätuntoa miltään taholta - eikä tarvitsekaan saada. Eipä sitä kohdistu valvontaviranomaiseenkaan. Ympäristöä pilaava teollisuus saa ryöpytystä, mutta ei siinäkään tapauksessa valvova viranomainen taida selvitä 'puhtain paperein'.

Suomessa raskas teollisuus ja sen toiminta on ollut lainsäädännön piirissä ympäristöasioiden osalta yli 50 vuotta. Sillä saralla on kuljettu pitkä (ja osin kivinen) tie kohti vastuullista liiketoimintaa eikä huonoin tuloksin. Mutta ei terveydenhoitohenkilökunnan todistukset ole olleet mittavissa määrin väärennettyjä (tai puuttuuneet kokonaan). Eikä julkisenhallinnon viranomaisia ole joka toinen viikko moitittu tehtävien laiminlyönnistä.

Mikä meillä ja maailmalla on muuttunut? Vastuuttomuus ei olekaan enää vain vahingollisia päästöjä ympäristöön (vaikka siis niitäkin toki vielä on) vaan vastuuttomuus ilmenee ihmiskauppana, harmaana taloutena, todistuksien väärentämisenä, työtehtävien laiminlyönteinä, huonona johtamisena, työpaikkakiusaamisena ja niin edelleen.

Tälle 'pinnan alla' piilevälle vastuuttomuudelle pitää tehdä jotakin. Se on kitkettävä pois. Siinäpä meillä on työsarkaa - niin paikallisesti kuin globaalisti.

Vastuullista vuoden loppua!

Tuula Pohjola

P.S. Oikean vastauksen ensimmäiseen kysymykseen saa kysymällä kirjoittajalta.