perjantai 14. helmikuuta 2014

Luottamuksesta

Tänään perjantaina vietetään useissa maissa ystävänpäivää. Millaista olisi ystävyys ilman luottamusta? Vai onko sellainen käytännössä edes mahdollista? Väittäisin, ettei ole. Tarkastellessaan jokapäiväistä ympäristöään voi todeta, että kaikki suhteemme pohjautuvat luottamukseen: ihmissuhteet, perheet, kuin myös työyhteisöt sekä talous.

Eilen kuultiin hienoja puheenvuoroja Vastuullisten viestijöiden Luottamusaamussa. Brörn Adlund esitteli viestintätoimisto Edelmanin teettämän Luottamusbarometrin tuloksia. Kansainvälinen luottamusbarometri toteutettiin jo 14. vuotta peräkkäin. Tulokset osoittivat ennennäkemättömän suuren eron luottamuksessa liike-elämää ja poliittisia toimijoita kohtaan; luottamus liike-elämään oli keskimäärin14 prosenttiyksikköä korkeampi. Luottamus liike-elämään ei ollut noussut, vaan poliittisiin toimijoihin kohdistuva luottamus oli laskenut. Kuitenkin vain vähän yli puolet (58 %) vastaajista luotti liike-elämään.

Toisaalta, tulokset kertoivat, että lähes puolet vastaajista toivoisivat lisää säätelyä tietyille toimialoille, ja että liike-elämän tulisi osallistua keskusteluun ja sännösten suunnitteluun yhteistyössä poliittisten toimijoiden sekä muiden sidosryhmien, kuten kansalaisjärjestöjen kanssa. Kansalaisjärjestöt ovat edelleen luotettavin instituutio; 64 % vastaajista luottaa kansalaisjärjestöihin. Neljä avaintekijää vaikuttavat liike-elämän luottamukseen: toimiala (teknologiasektori luotetuin), yritystyyppi (perhe- ja PK-yritykset luotetuimpia), toimitusjohtajan luottamus (luotettavampia kuin tj ovat akateemiset ja tekniset asiantuntijat ja "itsensä kaltaiset henkilöt"), sekä alkuperämaa (länsimaat luotetuimpia).

Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen oli myös puhumassa luottamuksesta. Hänen tuore kirjansa Luottamus sai alkunsa, kun hänet irtisanottiin toukokuussa 2013 luottamuspulaan vedoten.
Pentikäinen puhui luottamusta rakentavasta johtamisesta: "jos ei ole luottamusta, ei ole johtamista eikä johtajuutta". Luottamus lisääntyy jakamalla, sillä se on uusiutuva voimavara. Kun meihin luotetaan, on meidänkin helpompi luottaa muihin, eikö? Jos luottamus eri toimijoiden välillä heikentyy, myös yhteistyö hidastuu ja kustannukset lähtevät nousuun. Eihän kukaan halua tehdä yhteistyötä sellaisten kanssa joihin ei luota. Pentikäinen kirjoittaa kirjassaan, että "erityisen vaikea on tilanne, jossa luottamus on menetetty". Toden totta. Luottamus on helposti särkyvä, ja vaikeasti palautettavissa kun se on kerran rikkoutunut.

Yritysten kohdalla luottamuksen menettämisellä voi olla dramaattiset seuraukset. Kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin kohtiin, jotka ilmenevät Luottamusbarometrin tuloksista. Liike-elämän luottamuksen rakentamisessa korostetaan erityisesti työntekijöiden hyvää kohtelua, asiakkaiden kuuntelua sekä eettistä ja läpinäkyvää toiminnan harjoittamista!

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Minttu Aalto
Projektipäällikkö, M. Sc. (Econ.)
CRnet Oy