torstai 13. maaliskuuta 2014

Citius, Altius, Fortius

Sotshin olympialaisten jälkihiki alkaa olla kuivunut, onhan kisojen loppumisesta jo kolmisen viikkoa. Parhaillaan kisapaikoilla on meneillään paralympialaiset, jotka ovat jääneet vähemmällä mediahuomiolle. Sotshin helmikuisista olympialaisista uutisointiin etukäteen paljon, ja otsikoissa toistuivat usein sanat ”ihmisoikeudet”, ”homopropaganda”, ”siirtolaiset”, ”kaikkien aikojen kalleimmat” ja ”ympäristöongelmat”. Televisiossa dokumentoitiin naapurimaista tulleista siirtotyöläisistä, joilta jäi saamatta palkat usealta kuukaudelta. Tuhansille työmiehille käteen jäi vain rupi, kainaloihin hiki ja päälle syytteet varkaudesta, sekä silmitön nöyryytys. Hyi olkoon.

Tässä kohtaa kisojen boikotoiminen kävi innokkaan penkkiurheilijan mielessä. Ympäristöongelmat, tallotut ihmisoikeudet, kisabudjetin lähes 1000 prosentin ylitys (korruptiolla lienee tähän jonkinasteinen syy) ja kaksinaamainen kisaisä Putin sai kaukosäätimeni pinnan hikiseksi. Kerskakulutuskisat, en osallistu!

Tämän jälkeen mieleen hiipi muutama päätöstäni horjuttava kysymys, kuten ”mitenköhän kisoissa urheileva sukulaispoika pärjää?”, ”miten jääkiekossa käy?” ja ”kukakohan siellä selostaa tänään?” Meni muutama hetki ja olin olympiahengessä täysillä mukana. Suunnittelemani boikotointi jäi unholaan ja seurasin yhä tarkemmin kisojen aikaista uutisointia, kuitenkin monelta kantilta.

Pohdin, tuntevatkohan urheilijat jonkinlaista ristiriitaa kilpaillessaan Sotshissa. Hurvittelin jopa ajatuksella, voiko huippu-urheilija boikotoida kisoja ja jättää tilaisuutensa osallistua olympialaisiin käyttämättä. Siis siirtää huippukunnon odottamaan seuraavan neljän vuoden päähän ja vetää vuosien työn vessasta alas ihan vain vastalauseena kaikelle. Eihän sellaista rajaa voi vetää, eikä se ole urheilijan tehtävä.

Uskonkin, että vain osallistumalla voi vaikuttaa. Tämä koskee esimerkiksi kotimaisia vaaleja, jossa äänestän aina. Minusta kenenkään tehtävä ei ole boikotoida olympiakisoja, vaan osallistua, olla avoin ja vaikuttaa paremman ja kestävämmän huomisen puolesta sitä kautta. Olkoon se vaikuttaminen haastatteluja, bloggausta, valokuvausta, surunauhoja, kynsilakkaa, tai vaikkapa lipun liehutusta. Pistämällä pään pensaaseen ei voi vaikuttaa, vaan hyvinvoinnin luominen edellyttää osallistumista.

Sotshi oli näytös siitä, mitä rahalla ja vaikutusvallalla saa aikaan, ja toivottavasti se on jatkossa jotain muuta kuin nykypäivän Sarajevo tai Ateena, jossa kilpailtiin viimeksi kymmenen vuotta sitten. G8-kokous ja vuosittaiset F1-kisat tuovat Sotshin kisakaupungille tietyllä tapaa näkyvyyttä ja hyvinvointia, mutta kuinka kestävälle pohjalle, se jää nähtäväksi. Kiinnostaisikin tietää, onko olympiapaikan valinnassa aikoinaan painotettu kuinka paljon kisapaikan kestävän jatkokäytön suunnitelmia.

Nuori kanadalaisurheilija Michael Lambert kritisoi Sotshin järjestelyjä kisojen aikana ja kertoi että kahden viikon urheiluhuuman vuoksi valmisteluissa on menty aivan liian pitkälle. Hänen mielestään kestävät talviolympialaiset osattaisiin järjestää ainoastaan Skandinaviassa. Tunsin hieman ylpeyttä, sillä asiantuntemusta kestävästä liiketoiminnasta tästä maailman kolkasta todellakin löytyy. Tämän kuullessani visioin hetken olympiahiihtäjiä Salpausselällä. Seuraavaksi jo päätin, että Kestävä Kisaisäntä voisi olla skandinaavisten talviolympialaisten slogan. Kisamaskottia en ole vielä suunnitellut, vaikka mieli vähän tekisi.

Kirsi Seppänen 
Project Manager M.Sc. (Tech)
Crnet Oy