sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

"Meillä on työterveyshuolto ulkoistettu eli turvallisuusasiat hallinnassa"

Otsikon mukaisen vastauksen saa lähes välittömästi, kun tiedustelee yrityksen turvallisuusasioita. Ja vastaus tulee asemaan tai toimenkuvaan katsomatta lähes aina samalla tavalla. Työterveys on toki erittäin tärkeä asia olipa toimiala työntekijävaltainen palveluala tai pitkälle automatisoitu tuotantantolaitos.

Mutta turvallisuus on laaja ja moniulotteinen asia organisaatioissa. Yritysturvallisuus on yrityksen kaikkien toimintojen turvallisuutta. Turvallisuusjohtaminen on osa normaalia yrityksen johtamista (EK 2014). Työturvallisuuden lisäksi turvallisuusjohtamiseen kuuluvat muun muassa toiminnan turvallisuus, henkilö- ja matkustusturvallisuus, tietoturvallisuus, kiinteistö- ja toimitilaturvallisuus sekä ympäristöturvallisuus.

Yritysturvallisuuteen liittyy paljon lainsäädännön kautta määriteltyjä alueita kuten esimerkiksi edellä mainittu työturvallisuus. Mutta miksi yritykset ja organisaatiot sitten laiminlyövät toiminnan riskien kartoitusta ja todettujen riskien pienentämiseen tähtääviä toimenpiteitä? Ja toimivat jopa lainsäädännön vastaisesti. Osittain tietämättömyyttään ja osittain välinpitämättömyyttään. Ja suurimmaksi osaksi tietämättömyyttään.

Suomalaisten yritysten turvallisuustaso ei suinkaan ole millään tavalla maailman kärkeä. Kaukana siitä. Osalla (isoja) yrityksiä on - ja täytyykin olla - hyvät turvallisuusasioiden hallintajärjestelmät. Sitten on suuri joukko keskisuuria ja isohkoja yrityksiä, joissa jokin turvallisuuden osa-alue on mallikkaassa kunnossa ja jotkut osa-alueet aivan vailla huomiota. Ja sitten on suuri joukko pieniä yrityksiä, jotka eivät noudata edes lainsäädäntöä.

Syksyn 2013 aikana Tuula Pohjola Consulting Oy ja Helsingin Pelastuskoulu laativat turvallisuuskyselyn yrityksille ja julkishallinnon organisaatioille. Yritysten tutkimustulos julkistetaan huhtikuun 2014 alussa ja julkishallinnon kyselyn tulokset toukokuussa 2014.  Silloin saamme numerotietoa edellä esitetyistä turvallisuusnäkökohdista suomalaisissa yrityksissä.

Samaan aikaan syksyllä 2013 Crnet Oy kehitti yhdessä Qonsalt Oy:n kanssa yrityksille sovelutuvan yritysturvallisuuden itsearviointiin tarkoitetun työkalun (TUKKI), jonka avulla organisaatio voi arvioida oman turvallisuusjohtamisen tasonsa. TUKKIin voi kutsua myös oman toimitusketjun toimijat arvioimaan oman yrityksensä turvallisuuden tasoa. Työkalu on suunniteltu nimenomaan pk-sektorin yrityksille. Samaan aikaan Cybricon Oy  on kehittänyt IT-turvallisuuden arviointityökalun keskisuurille ja suurille yrityksille.

Helppokäyttöisiä verkkopohjaisia työkaluja yritysten turvallisuusasioiden itsearviointiin on siis tarjolla. Nyt ei tarvitsekaan muuta kuin ryhtyä toimeen vastaamalla asiantuntioiden laatimiin turvallisuuskysymyksiin. Seuraava askel onkin sitten huomattavasti haasteellisempi: pitää ryhtyä parantamaan yrityksen turvallisuusasioita. Ja silloin ollaankin siten jo tiellä turvallisuusasioiden hyvään hallintaan.

Tuula Pohjola
TkT
Crnet Oy