perjantai 9. marraskuuta 2012

Kohti kestävää kasvua

Tänään 9. marraskuuta 2012 olemme nyt viikon ajan seuranneet yhtä Suomen eniten uutisoitua ympäristöä pilaavaa jätevesien hallitsematonta virtausta - ympäristökatastrofistakin kirjoitetaan mediassa.

Kannattavaa liiketoimintaa, josta hyötyisivät sekä osakkeenomistajat, yrityksen työntekijät tai ainakin osa heistä sekä yhteiskunta, on ollut tarkoitus tehdä. Kannattavuus vain taitaa kadota näihin toisiaan seuraaviin ympäristöongelmiin. Kestävää tällainen toiminta ei ole - ei millään mittarilla mitattuna.

Minkälainen liiketoiminta saa aikaan kestävää kasvua? EU:n määritelmän mukaan: Kestävä kasvu – resurssitehokkaampi, vihreämpi ja kilpailukykyisempi talous. Määritelmässä ympäristövastuu on pääosassa.

Jyrki Katainen 1.11.2012: Kestävän kasvun ja kansalaisten hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää meiltä yhteiskunnan muutoksen ymmärtämistä, mutta myös muutoksia toimintatavoissa.

Pekka Himanen (ja tutkijaryhmä): Taloudellinen kestävyys, hyvinvoinnillinen kestävyys ja ekologinen kestävyys (Sininen kirja). Aineellista niukkuutta, toimintatapojen muuttamista ja ilmastonmuutokseen vastaamista.

Eiköhän se ole siinä - kestävän kasvun alku.