torstai 6. helmikuuta 2014

Kaiken se kestää ja kaiken se kärsii – pakkaus

Pakkauksen rooli elintarvikkeen tuotantoketjussa on ympäristövaikutuksiltaan pieni, mutta silti monen kuluttajan silmissä pakkaus on se paha, jonka hylkääminen on tekona hyvä. Tällöin unohdetaan kuitenkin helposti se, että pahalle pakkaukselle on annettu tehtäväksi suojata tuotetta, jottei se päätyisi ennätysajassa ruokahävikiksi. Tuoreimman väitöksen mukaan "jo pienellä ruokahävikkimäärällä aiheutetaan suuremmat ympäristövaikutukset kuin mitä pakkaus itsessään tuottaa koko elinkaarta tarkasteltaessa". Ruokahävikin minimoimiseen vaikuttaa monia asia, ja oikealla ja kestävällä pakkaussuunnittelulla voitaneen tulevaisuudessa ottaa osaa myös näihin talkoisiin.

Jokapäiväisen leipämme ympärille käärityt pakkaukset herättävät tunteita ja keskustelua. Lisäksi elintarvikepakkaaminen ja pakkaukset ovat esillä yhä enemmän, monesti joko käytettävyyden tai jätteen kanssa samassa lauseessa. Vähemmälle huomiolle ja kuluttajien painostukselle on jäänyt muutama teollisuuden ala, jonka perinteisiin ei ole kuulunut pakkauksissa säästeleminen, kuten vaikkapa alkoholi- ja kosmetiikkateollisuus. Värejä, lakkoja, kerroksia, kultauksia ja stanssauksia on sudittu isolla kynällä pakkaukseen, jonka tehtävä on olla asiakkaan silmissä se ykkönen, hieman vierustoveriaan houkuttelevampi yksilö. 

Liekö Tanskassa pohdittu tätä samaa. Maailman neljänneksi suurin panimo tarttui hävikkihaasteeseen toimittajiensa kanssa ja tammikuussa julkitulleen uutisen mukaan yhtiön tarkoituksena on kehittää kehdosta hautaan –periaatteella kestävät pakkausmateriaalit, jotka voidaan kierrättää tai uudelleen käyttää pakkauksen jokaiselta osalta. Jää nähtäväksi, minkälaisiin kompromisseihin ja minimointeihin hankinta, valmistus ja markkinointi mahdollisesti päätyvät.

Entäpä jos sanonta ”vähemmän on enemmän” pitääkin siis paikkansa myös vaikkapa viinipakkausten osalta? Alla oleva kuva voi olla yksi katsaus tulevaisuuden viinipakkauksiin, joiden pohjana toimii esimerkiksi sienirihmastot. Ennakkoluulot siis nurkkaan ja malja kestävämmälle pakkaustulevaisuudelle!

Kirsi Seppänen 
Project Manager M.Sc. (Tech)
Crnet Oy